Skip to content
Nieuwsbrief BVPD

Nieuwsbrief maart 2021

Beste leden,

Het nieuwe jaar is druk begonnen. In de pakketbezorging én in de BVPD. Zo zijn we op gesprek geweest bij DHL en Budbee, maakten we bezwaar tegen de megawinst van PostNL en hebben we verder stappen gezet met de dagvaarding van dat bedrijf. Ook zijn we begonnen met ledenwerving. Dus heb je nog collega’s die geen lid zijn van de BVPD? Vraag het ze – want samen staan we sterker!

Megawinst PostNL: vraag uw eerlijke deel in de tariefgesprekken
Een recordomzet van 3,2 miljard, een nettowinst van 213 miljoen euro. Dat resultaat boekte PostNL vorig jaar. Terwijl de pakketreus de winst met 5225 procent zag stijgen houden onderaannemers en pakketbezorgers nauwelijks iets over aan de vele overuren. Sterker: in de lopende tariefgesprekken verlaagt PostNL stelselmatig de tarieven. Het gevolg is dat er onder aan de streep voor onderaannemers en hun personeel niet tot nauwelijks iets overblijft. Het bestuur van de BVPD heeft naar aanleiding van de megawinst van PostNL dan ook laten weten dat wij van mening zijn dat het wel zo fair is om onderaannemers en hun werknemers ook te laten profiteren van de groei. In ieder tariefgesprek raden we jullie aan om dat te benadrukken. Voorzitter Ruud Wassenaar sprak erover bij Hart van Nederland: https://www.hartvannederland.nl/nieuws/economie/postnl-boekt-winst-over-rug-zelfstandige- pakketbezorgers

Op gesprek bij DHL en Budbee. PostNL uitgenodigd voor operationeel overleg

De afgelopen weken zijn we op gesprek geweest bij zowel DHL als Budbee. Onderwerp van gesprek waren zowel de volumes als de tarieven evenals andere operationele zaken. In beide gevallen is afgesproken dat we spoedig een vervolg aan het gesprek geven. Gelieve dus agendapunten aan te leveren via dennis.goudriaan@bvpd.nl. Ook hebben we deze week PostNL uitgenodigd voor een operationeel overleg. Op de agenda staan o.a. de extra ritten op Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag, compensatie van de lagere volumes tijdens het winterweer, training van nieuwe chauffeurs en de referentieweken.

Rijden op Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag

Gezien de aanhoudende drukte ziet de directie van PostNl graag dat onderaannemers op genoemde feestdagen extra rijden. De vergoeding die daar tegenover staat is een verhoging van de omzet met 50 procent en een uitkering van 40 euro per gecontracteerde route. Die afweging is uiteraard aan iedere ondernemer zelf. Wel willen we als bestuur van de BVPD nogmaals een aantal overwegingen meegeven:

  1. De extra vergoeding die PostNL geeft dekt in de basis de feestdagentoeslag van 100 procent op het brutoloon. Wel gaat deze vergoeding over de omzet en niet over de daadwerkelijk gereden uren. Als er veel mensen niet thuis zijn op deze vrije dagen (met vaak mooi voorjaarsweer) blijft de omzet achter bij de gemaakte uren. Dat drukt het tarief;
  2. In tegenstelling tot de berichtgeving van PostNl komen er wel degelijk extra werkgeverslasten op overuren. Zo wordt het vakantiegeld opgebouwd over alle gewerkte uren. Over meeruren moet ook pensioen worden afgedragen.
  3. Werknemers houden er relatief minder aan over. Alle heffingskortingen etc. zijn er immers al af in het reguliere loon. Ze houden dus netto minder uurloon over aan overuren dan aan reguliere uren;
  4. Het gaat ook af van de vrije tijd die ook nodig is. We horen van veel medewerkers dat ze echt liever vrij zijn. Logisch aangezien er van ons en onze medewerkers sinds half november voortdurend extra inzet wordt gevraagd;
  5. We scheppen een precedent. Voor je het weet is rijden in drukke periodes op feestdagen en op zondagen de normaalste zaak van de wereld. Dit zonder dat onderaannemers en werknemers er echt stevig meer aan overhouden.

Dagvaarding valt nog deze maand op de mat bij PostNL

Deze week heeft het bestuur van de BVPD de laatste versie van de dagvaarding besproken met de advocaat. Zodra de dagvaarding openbaar is ontvangen jullie daarover meer informatie.

Nieuwe invulling penningmeesterschap in bestuur BVPD

Onur Arslan is sinds deze maand algemeen bestuurslid. Zijn zakelijke werkzaamheden lieten het niet langer toe om naast het algemeen bestuurslidmaatschap de taken van het penningmeesterschap te vervullen. Gelukkig hebben we deze vacature binnen het bestuur kunnen invullen. Kenan Kafarov en Nebi Ünver nemen het penningmeesterschap over. Interesse om eens mee te kijken of het bestuurslidmaatschap iets voor jou is? Neem dan contact op met ruud.wassenaar@bvpd.nl.

Ledenwerving is van start!

De BVPD kan niet zonder leden. Want zonder jullie zou er geen gemeenschappelijk beeld zijn van wat er anders kan in de pakketbranche en bij de pakketreuzen. Zonder leden geen gemeenschappelijke stem én geen gemeenschappelijke slagkracht. Samen staan we sterker. Vandaar verwelkomen we graag nieuwe leden. Om die reden zijn we gestart met een actie om leden te werven. Ken jij nog onderaannemers die geen lid zijn? Help de BVPD verder en stuur ze de bijgevoegde mail door.

Volg ons op Facebook en Twitter

We zijn veel te vinden in de krant en op televisie tegenwoordig. Help de boodschap van de pakketbezorgers te verspreiden en volg ons op @belangenpakket op twitter en op facebook via @BVPD. Vergeet uiteraard niet onze berichten te liken en te delen.

Hartelijke groet,

Ruud Wassenaar – voorzitter Namens het bestuur van de BVPD

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top